neděle 23. července 2017

Basketbalistom sa vyplnil sen. Ako bude boj o olympiádu vyzerať?

Kapitán reprezentácie Jiří Welsch splnil úlohu lídra aj takto: "Pred zápasom sme si sadli a povedal som chalanom, že máme šancu urobiť niečo, čo tu nebolo po veľa generácií. Bojovať o olympijské hry. "

Welsch o tom vo futbalovej aréne Stade Pierre Mauroy hovoril už ako muž, ktorý vedel, že jeho prejav zabral. Basketbalisti sa dostali na métu, v ktorú dúfali len tí odvážnejší z nich: zahrajú si o Rio!

Rozhodol o tom duel o 7. miesto na majstrovstvách Európy, v ktorom zničili Lotyšsko 97:70 - a zaistili si posledné miesto v olympijskej kvalifikácii.

"Považujem za obrovské šťastie, s akými hráčmi sme sa zišli.Je to jeden z mojich obrovských snov, "hovoril Tomáš Satoranský, spolu s Jánom Veselým hviezda tímu:" Prvý m je dostať sa do NBA, druhým prejsť na olympiádu. Čo je v kolektívnom športe, zvlášť v basketbale, veľmi ťažké - a teraz máme šancu o to bojovať. Je to strašný úspech a šťastie. "

Teraz sú na rade krátke oslavy a potom de facto štartuje ročný" príprava ". Pre každého z kádra je vidina Ria výnimočná; nie je prehnané tvrdiť, že pre mužský basketbal to pokojne môže byť posledná podobná príležitosť na mnoho rokov dopredu.

Ako olympijská kvalifikácia vyzerá? Istú ju majú štyri tímy, ktoré na Európe skončili nad Českom mimo finalistov (tí idú do Ria priamo), teda Srbsko, Francúzsko, Grécko či Taliansko.Práve oni budú podľa všetkého najväčšou prekážkou. Keďže sa v olympijskej kvalifikácii hrajú tri skupiny, každá "vyfasuje" aspoň jedného európskeho giganta.

A ďalšie kontinenty? Zo šampionátu Amerík majú miesto Kanada plná hráčov NBA, nevyspytateľné Porto riko a Mexiko. Z afrického majstrovstvá Angola, Senegal a Tunisko, Oceánii bude zastupovať Nový Zéland.

Zápolení v Ázii sa ešte len odohrá; podľa výsledkov z roku 2013 by išlo napríklad o Filipíny, Južnú Kóreu a Taiwan (majstrom je Irán, do úvahy pripadajú aj Čína a Japonsko).

Bude to blesková operácia pre tie najodolnejšie. Šesťčlennej skupiny začnú 5. júla 2016 a skončí 11., päť duelov sa odohrá za sedem dní a postúpi len víťaz.Až sa dá povedať, že je "jednoduchšie" uspieť na olympiáde ako prejsť nemilosrdnou kvalifikáciou, kde môže jediná porážka na začiatku zobrať nádeje.

"Ani sa neodvažujte hádať, bude to obrovsky ťažké," uznáva Vojtěch Hruban. "Dostať sa do kvalifikácie je jedna vec, postúpiť úplne iná. Každé zakopnutia vlastne znamená koniec. Ak sme sa bavili, že postup do nej je odvážne tvrdenie, postup z nej je v úrovni utópia…Ale dáme do toho všetko. "

Česi môžu hrať v Európe, ktoré takmer určite získa jednu usporiadateľskú skupinu - alebo napríklad poletí cez pol sveta. Viac by malo byť známe dnes, po kongrese FIBA ​​v Lille.

"Akí sú súperi? Mexiko, Portoriko, Nový Zéland?Áno, to by som sa vôbec nehneval, "smial sa Hruban.

Bol to v Lille rozžiarený český večer. A kapitán Welsch si v ňom predĺžil reprezentačnú kariéru. "Za rok uvidíme, ale o olympijské hry by som si rád zahral. Bolo by to niečo, o čom som už v tejto fáze kariéry ani nesníval, "hovoril šťastne.

Vo snívanie nebol osamotený. Ale predsa sa to stalo skutočnosťou.


Žádné komentáře:

Okomentovat