úterý 11. dubna 2017

Maac je doma za hviezdu, vo svete ale zatiaľ nežiari

Niger je národ, ktorý rád spomína na hráča z predchádzajúcich generácií. Z deväťdesiatych rokov to boli predovšetkým Mounkaila Idé, Brahe Tahir Djibo alebo Lambo André Zakari. Avšak ak sa spýtate v uliciach hlavného mesta Niamey, koho ľudia považujú za najväčšiu súčasnú star, odpovie vám jednohlasne: Moussa Maac.
Práve odtiaľto totiž útočník a kapitán národného tímu pochádza. "Je to miesto, odkiaľ sú tie najlepšie nigerští hráči," vyjadril sa k svojmu rodisku pre oficiálne stránky FIFA Maac.
Celým menom Ouwo Moussa Maac sa narodil 25. augusta 1988.S futbalom začal až vo svojich desiatich rokoch, keď nastupoval za miestny ASFAN. "Tu chytal aj môj starší brat. Bol to veľký fanúšik Ulricha Ramého. Jeho plagáty mu viseli snáď po celej izbe," praskol Maac na svojho o šesť rokov staršieho súrodenca Mousse Alzoumu.
na rozdiel od neho Maac nastupoval v útoku. Po prestup e z mládežníckeho výberu do hlavného tímu sa u neho naplno prejavil inštinkt zabijaka. V prvej sezóne sa trafil sedemnásťkrát, v tej druhej dokonca dvadsaťkrát. Iste, bolo to iba v domácej súťaži, ale aj tak si ho všimli v 5 464 km vzdialenej Belgicku.V januári 2008 ho podpísal Lokeren.
Rasistické narážky pri derby
Po príchode mu trvalo celkom dlho, než si zvykol na európsky futbal. Vtedajší kouč Lokerenu Georges Leekens mu stále neprestával dôverovať. To sa mu vyplatilo v nasledujúcom ročníku. Maac strelil v 23 stretnutiach úctyhodných 14 gólov, čo neuniklo ruskému CSKA. Hrdinovia z Moskvy za 185 centimetrov vysokého útočníka zaplatili viac ako 4 milióny libier. "Odísť z Belgicka tak rýchlo nebola moja voľba, ale neľutujem toho. Tu zo mňa urobili silnejšieho a odolnejšieho človeka i futbalistu," vysvetľoval Maac.
V nabitom kádri sa príliš nepresadil.Dohromady si pripísal pätnásť štartov a tri góly. Putoval tak na hosťovanie do iných kútov Európy. Po opätovnom Lokerenu, Monaku, Bordeaux, zase Monaku, Zulte Waregem až po Le Mans. Nakoniec, keď z jeho kontraktu zostávalo šesť mesiacov, prestúpil v júli 2012 do tuniského Étoile Sahel.
Tam tiež nevydržal príliš dlho. Po dvanástich mesiacoch sa vrátil späť do Európy. Po belgickej, ruské a francúzske okúsil ligu portugalskou. Vo farbách Vitória SC Guimarães si tento rok zahral aj Európsku ligu, v ktorej zaznamenal dva zásahy. V dvadsiatich piatich rokoch môžeme nigerského snajper považovať za svetobežníka.Za svoju kariéru vystriedal už deväť klubov.
Na ruskú metropolu Maac spomína s rozporuplnými pocitmi. "Na začiatku môjho pôsobenia tréner Zico používal systém 4-3-3, so mnou na krídle. Dosť mi to vyhovovalo. Navyše som si na ihrisku dosť rozumel s Vágnerom (Love)," pripomenul ich vzájomnú spoluprácu . Obaja sa však tiež str etli s rasistickými urážkami od fanúšikov Dinama pri ich vzájomnom derby 10. mája 2009. "Je to moja najhoršia skúsenosť. Doteraz som sa s tým nestretol," líčil Maac. "O polovici som trénera žiadal, aby ma vystriedal," pokračoval. Zico to ale neurobil.Maac odohral celé stretnutie a CSKA vtedy, aj s prispením Tomáša Necida, vyhralo 2: 1.
Prvá bránka ako míľnik v histórii Nigeri
Najslávnejšie moment v jeho doterajšej kariére prišiel v reprezentačnom drese. Desiateho októbra 2010 zariadil svoju úplne prvú trefou v národnom družstve víťazstvo 1: 0 proti Egyptu. Vo 34. minúte utiekol obrane a placírkou povedľa padajúceho gólmana zavesil. V tú chvíľu sa stal hrdinom. Po záverečnom hvizde mali hráči obrovskú radosť a ich lodivod Haroun Doulla novinárom povedal: "Niečo také sa podarí raz za 50 rokov.Tento deň sa zlatým písmom zapíše do histórie nigerského futbalu. "
" K ouč nám pred začiatkom hovoril, aby sme verili v sama seba, vo svoje schopnosti. Tvrdil, že Egypt môžeme poraziť a my sme ho poslúchli, " oznámil Maac. " Som na nás veľmi pyšný. Veď sme zdolali sedemnásobného afrického majstra, " dodal na záver.
Zápas bol súčasťou kvalifikácia na Africký pohár národov (APN), kam sa nakoniec Niger prebojoval, ale napokon skončil bez zisku bodu už v skupine. výber trénera Doully podľahol 0: 2 Gabone, 1: 2 Tunisku a 0: 1 Maroku.

Pre Niger to bola vôbec prvá účasť na tomto turnaji.

Žádné komentáře:

Okomentovat